Tekerőlant pitykegomb

Tekerőlant pitykegomb

Aki szereti a pitykegombokat, valószínü most nagyon át fogja vizslatni ezeket a képeket, hiszen egy nagyon egyedi és kreatív ötlet alapján született meg ez a gyönyörű gombsor.
A TÖRTÉNETE:
A tekerőlant és a pitykegomb.
2020 májusában megbízást kaptam Ifj.Szerényi Béla népzenésztől.
A feladatom az volt, hogy készítsek 20 darab pitykegombot ezüstből, méghozzá egy tekerőlant jellegzetes vonásaival. Fotókat készítettem a hangszerről, hogy sajátos formái folyamatosan a szemem előtt legyenek.
A tervezés részleteinél már érezni lehetett, hogy a kreativitás és a hagyományőrzés hogyan születik újjá.
Fontos volt számomra, hogy részletgazdag legyen az alkotás. Stílusjegyeiben olyan hatást kellett mutassanak a gombok, mint maga a hangszer.
Az alapformát a lant hátulja és a körvonala adta. A kimetszett cikk helyére a lant billentyűzete és a tekerő került.
10 darab “teljes” és 10 darab “cikkezett” gomb készült
A “teljes” gombon a lapolt felület jellegzetes formái láthatók kisebb módosításokkal.
A “cikkezett” gomb komplikáltabban készült el. Kimetszettem egy darabot a “teljes pitykéből”, majd a lant billentyűzetét és a tekerőt illesztettem rá erre a részre.
A csúcsdísze csavart, plasztikus mintázatot kapott.
A gombtestet két részből illesztettem össze. Ezek után került rá a fül, a csúcsdísz és a „csecs”. Miután összeforrasztottam a gomb darabjait, a testet kézi véséssel díszítettem, ezzel adva neki egy markáns megjelenést. A vésésekbe antik folyadék került, ezzel kiemelve az éleket és a bezárt szögeket. A munkafolyamatot aprólékos kézi és gépi polírral fejeztem be.
Kétségkívül az egyik legnagyobb munka volt, amit eddig készítettem.
Az átvétel napján élőbe hallhattam egy MINI KONCERTET a műhelyben, ami életem egyik legkirályabb élménye volt.  Jó volt látni, hogy nemcsak egy ruházati kiagészítő készült, hanem egy személyiség részévé vált a gomb.
Anyaga 925-ös ezüst.

Nem rendelhető

További információk

Részletes információk

További információk

925-ös ezüstből készült egyedi gombok

kapcsolat

Keressen, küldjön üzenetet.